UNGDOMSSTYRELSEN

Överdriven oro för ungas surfande

Var tionde ungdom har lagt ut sexiga bilder på sig själva på internet. Det är en betydligt mindre andel än vad vuxna brukar befara. Det enligt Ungdomsstyrelsen som håller kurser om internet och sex i Umeå i dagarna.

– Problemen finns, men är inte så alarmerande som vissa tror, säger Lennart Nylund, Ungdomsstyrelsen som just nu anordnar en utbildning om Internet och sex i samarbete med Umeå universitet.

Ungdomsstyrelsen har i samarbete med forskare på olika universitet försökt få en bild av hur ungdomars verklighet ser ut när det gäller Internet och sex och bland annat tagit reda på hur vanligt det är att ungdomar i åldrarna 16 - 25 år lägger ut utmanande bilder på sig själva.

Styrelsen fick uppdraget att titta på vad ungdomar gör på nätet av regeringen år 2008. Anledning var att man upplevde en oro hos den äldre generationen kring vad ungdomar gör på nätet och att det hade förekommit en rad uppmärksammade pedofilfall på nätet.

Oron är till viss del befogad, men problemet är inte så stort som många befarar säger Lennart Nylund.

– Lärare, fritidsledare och personal från socialtjänst som deltar i våra utbildningar gissar ofta att över 50 procent av alla ungdomar lägger ut sexiga bilder på sig själva. Men de svar vi har fått från ungdomarna tyder på att det är under 10 procent.

– Sen kan man undra om ungdomarna vågar berätta sanningen. Men vi har en undersökning från 2004 som vi kan jämföra med, och som visade ungefär samma resultat, så det är väl ett slags kvitto på att det stämmer.

Ungdomsstyrelsen har framställt ett metodmaterial för skolan och organiserar utbildningar om Internet, unga och sex för yrkesgrupper som behöver mer kunskap om hur man pratar med ungdomar om de här sakerna. Detta för att förebygga sexuellt utnyttjande av unga på nätet.

I dagarna hålls kurser i ämnet i Umeå och Lennart Nylund har också några tips på internetsajter till föräldrar som vill veta var de ska söka information i de här frågorna.

www.surfalungt.se
www.krankt.se 

Tünde Simó
tunde.simo@sr.se