Pojke omkom i explosionsolycka

En 15-årig pojke omkom i en explosionsolycka i en park i Gimonäs i Umeå.Den kraftiga explosionen gjorde en krater på flera meter vid olycksplatsen.

Tre andra pojkar som befann sig på platsen chockades svårt men ingen av dem skadades fysiskt. Pojkarna har förhörts under förmiddagen men polisens presstalesman Torgny Tjernberg vill inte uttala sig om förhören.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, men är för övrigt sparsam med att lämna ut detaljer. Man vet ännu inte vad pojkarna försökte tillverka, men tror preliminärt att de kan ha hittat något recept på internet. Polisens tekniker har under dagen inlett en undersökning av explosionsområdet. Även ett mindre hyreshus i Umeå med fyra lägenheter där den omkomne pojken bodde ska utrymmas och genomsökas efter ytterligare sprängmedel.

Den omkomne pojkens skola, Waldorfskolan i Umeå kommer att hålla skolan öppen idag, söndag från klockan sexton. På skolan kommer medarbetare och en krisgrupp att finnas på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista