Elbolag kan få betala tillbaka

Elanvändare över hela landet kan ha fått betala tusentals kronor vardera för mycket per år i nätavgifter till elbolagen. Det visar en kontroll som Energimyndigheten gjort.

Testen avser 2002 och visar att hälften av landets nätföretag tog ut upp till 40% för höga nätavgifter. För en villa med eluppvärmning kan det betyda flera tusenlappar per år.

En ny bindande mätmodell, den så kallade nätnyttomodellen ska börja användas om en vecka , den första mars. Den ska mäta exakt vad elbolagen presterat under 2003, blir utfallet det samma som för 2002 då blir det stora summor i återbetalning.

Men för tiden innan 2003 blir det inga pengar tillbaka till kunderna, säger Håkan Heden överdirektör vid Energimyndigheten.

- De pengarna får nog kunderna se som förlorade. Det här nya sättet att värdera tarifferna är något som riksdagen beslutade skulle gälla från 2003, så vi kan inte använda den här metoden för då år som ligger tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".