Samarbete ska ge trygghet för invånarna

Varje år får SOS i Västerbotten ett 100-tal samtal som hamnar i en gråzon där SOS inte har någon självklar myndighet eller organisation att larma eller hänvisa till. I dag träffades myndigheterna för att diskutera en lösning.

I dag träffades ett 40-tal representanter från bland annat SOS Alarm, ambulansjukvården, räddningstjänsten, hemvärnet och polisen.

Initiativtagare var SOS Alarm och syftet var diskutera olika åtgärder som kan öka samarbetet mellan olika myndigheter och organisationer som jobbar med utryckningar.

- Det kan till exempel vara en person som sitter i en rullstol i sitt hem, ramlar omkull och tar sig inte upp och behöver hjälp på något sätt. Där kan det då finnas en oklarhet i vilken utryckande styrka vi ska skicka i ett sådant fall, säger Sven-Runo Bergqvist, vd för SOS Alarm.

Förutom tveksamheten om vem - kommunen, landstinget eller polisen - som har ansvaret, så handlar det också om vem som ska ta kostnaderna för en utryckning. Och i ett glesbygdslän som Västerbotten kan kostnaderna bli stora.

- Man får helt enkelt sätta sig ner och bestämma för varje situation - hur ska man göra?

Och när resurserna blir mindre, och avstånden är stora blir också utryckningstiderna allt längre. Därför kommer det att krävas ett tärare samarbete mellan kommuner landsting och olika räddningsstyrkor. Sven Runo Bergqvist menar att samarbetet i västerbotten fungerar bra, men att det att det vore bra med klarare regler.

- Eftersom de här frågorna ökar så skulle vi vilja ha det mer genomgånget, både lagstiftningsmässigt men också att det finns överenskommelser mellan organisationerna hur man träder i varandras ställe.

En grupp som ofta ringer SOS är människor med psykisk ohälsa. Och när samtalen kommer nattetid och helger finns det få att hänvisa till.

- Det finns något som heter Nationella hjälplinjen som är ett projekt som har pågått en tid. Vi tycker att någonting sådant, där det finns utbildad psykiatrisk personal och man kan föra längre samtal - inte minst när det gäller självmordsfall, säger Sven Runo Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".