Kritik mot länstrafiken sedan dubbeldäckare blåst av vägen

En dubbeldäckad buss blåste i går kväll vid halvsjutiden av vägen strax utanför Umeå. I bussen fanns 15 passagerare men alla klarade sig oskadda Bussen hamnade så till att det inte gick att ta sig ut genom dörrarna så räddningstjänsten fick slå in ett fönster och ta ut passagerarna den vägen.

Det här är en av flera olyckor med höga eller dubbeldäckade bussar inblandade. Länstrafiken har satsat på just dubbeldäckare och det får nu kritik från Ulf Björnstig, professor i kirurgi på Norrlands universitetssjukhus.
Han baserar kritiken bland annat på utredningar från Statens haverikommission. Björnstig jämför dubbeldäckarna med regalskeppet Vasa. Alla såg att skeppet troligen skulle kantra. Ändå placerade kungen tunga kanoner på övre däck. Varpå olyckan i form av kapsejsning inträffade.
Tor Eriksson, marknadschef på Länstrafiken, håller inte med om kritiken. Visserligen blir högre bussar mer utsatta för vind men det får då förarna parera genom att hålla lägre hastighet.
Bussförare har under morgonen hört av sig till P4 Västerbotten och säger att det är Länstrafiken som pressar chaufförerna att hålla för hög hastighet. Detta för att inte missa anslutningar för då kan Länstrafiken tvingas betala för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista