Bara två partier vill skriva på om urfolks rättigheter

Det är endast två riksdagspartier som förordar en omedelbar svensk anslutning till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter. Regeringen har som mål att Sverige ska ansluta sig till konventionen denna mandatperiod.

Två partier anser att Sverige bör underteckna konventionen redan nu - nämligen folkpartiet och miljöpartiet, som också påminde om att regeringen har siktat på att underteckna konventionen redan den här mandatperioden.

Det här visade sig vid en paneldebatt som hölls i samband med sametingets möte i Stockholm.

Övriga partier vill fortfarande avvakta. De tycker att gränsdragningskommissionens arbete med att fastställa rennäringens yttre gränser och jakt- och fiskeutredningen måste bli klara innan Sverige ansluter sig.

Ola Sundell från moderaterna sa att det kan dröja ända till slutet av nästa mandatperiod innan Sverige är mogen att underteckna konventionen - det vill säga om sex, sju år. Då har det gått över tio år sedan Sven Heurgrens utredning om ILO-konventionen. 

Liselotte Hagberg, folkpartiet, påminde om att regeringen uttalat målet att Sverige ska ratificiera ILO-konventionen under denna mandatperiod.

- Gränsdragningskommissionens arbete avslutas först 2005, så då blir det lite bråttom sedan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".