Räddad skola ger hopp för andra

Skolan i Åbyn utanför Byske blir kvar tills det undersökts om den kan drivas vidare som kommunal intraprenad eller friskola. Beslutet kan innebära att fler nedläggningshotade skolor inom Skellefteå kommun ser en möjlighet att leva vidare.

Tjänstemännens förslag var att lägga ner Åby skola från och med i höst, ett förslag som är en del i stor översyn av alla kommunens skolor och deras framtida elevunderlag.

Syftet är att spara pengar. Men att driva Åby skola som kommunal intraprenad ger mindre besparing än om skolan läggs ner och eleverna flyttas till Byske. Och eftersom alla partier var eniga om dagens beslut i kommunstyrelsen så borde det betyda att andra nedläggningshotade skolor också kan kräva att få drivas vidare i intrapenadform.

- Självfallet, alla skolor ska ju prövas på samma sätt, säger vänsterpartiets gruppledare Hans-Erik Wallin.

Problemet blir då bara hur kommunen ska göra de besparingar som behövs. För varje skola som istället för att läggas ner omvandlas till intraprenad eller friskola måste besparingarna öka på andra håll. Hans-Erik Wallin ser också en risk i att personal och föräldrar känner sig pressade att ta över skolors drift.

- Ska man ha bra förutsättningar så ska ju de göra det av egen fri vilja, och inte känna tvång att man gör det för att rädda en skola från nedläggning, säger Hans-Erik Wallin, vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".