Akutsjukvård en sak för kommunen

Fackeltåg och protestlistor fick kommunen och landstinget att komma överens om ett samarbete. Från den första mars kommer Åsele att ha fyra akutsjukvårdsplatser i kommunal regi.

Det blir fyra akutvårdsplatser i Åsele när det nya avtalet mellan landstinget och kommunen träder i kraft vid månadsskiftet februari-mars. I landstingets regi har det funnits sex platser.

Socialdemokratiska kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg säger att det är nästan ett måste för kommunen att ha någorlunda bra vård.

Nu har kommunen och landstinget kommit överens om att kommunen ska vara ansvarig för de fyra akutsjukvårdsplatserna och att landstinget ska betala kommunen för det. En lösning som man tror ska bli billigare för alla inblandade.

Sjuksköterskorna som berörs kommer att fortsätta vara landstingsanställda och det ser i dagsläget ut som om det kommer att gälla även undersköterskorna.

Men att avtalet inte är helt klart oroar varken på landstinget eller Åsele kommun. Alla inblandade parter tror att allt är klart till den första mars då det ska börja gälla.

Avtalet ska gälla ett år och sedan kommer samarbetet att utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".