Privata tandläkare nobbar maxtaxetandvård

Privattandläkarna i Västerbotten har beslutat sig för att inte arbeta med patienter över 65 som vill ha prisreglerad tandvård. Kronor, protester och liknande får de låta göra hos folktandvården om de inte vill vänta på en eventuell ändring i regler och beslut.

Beslutet har fattats eftersom privattandläkarna från och med årskiftet efter ett regeringsbeslut måste följa folktandvårdens prislista för viss tandvård.

- Vi är välutbildade och har dyra utrustningar, vi måste ta betalt för det vi gör, säger Eva Hellström, ordförande i Västerbottens Privattandläkarförening.

Den första juli 2002 införde regeringen ett högkostnadsskydd för patienter över 65. Patienter som behövde kronor, broar, proteser och implantat behöver inte betala mer än 7.700 kronor. Men hos privattandläkarna här i länet får man betala full taxa, eller vänta på nya beslut.

- Man får vänta in Riksförsäkringsverk och regering om det blir en ändring, säger Eva Hellström, som också vill betona att ingen patient sitter i sjön.

- Är det så att tänder gått sönder så gör man fina provisorier, så det är ingen patient som blir lidande på det sättet, säger Eva Hellström, ordförande i Västerbottens Privattandläkarförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".