Umeå förlorade kampen om EU:s smittskyddsenhet

Idag blev det klart. Det blev Stockholm, inte Umeå som fick landets första EU-myndighet, Smittskyddsenheten, som bland annat ska arbeta med att övervaka spridning av smittsamma sjukdomar.

Beslutet blev en stor besvikelse för många i Umeå, inte minst socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark som både jobbat och lobbat hårt för att övertyga regeringen om att Umeå är den ultimata staden för myndigheten.

- Det är synd att inte regeringen hade modet att placera myndigheten här. Jag tror den tog den enkla vägen. Men jag är ändå glad att Umeå hela tiden funnits med som en stark kanditat, säger Marie-Louise Rönnmark till P4 Västerbotten.

Morgan Johansson, folkhälsominister, sade under presskonferensen i eftermiddags att alla fem städer som kanditerat, däribland Umeå, hade kunnat ta emot myndigheten på ett bra sätt. Men regeringen tog sitt beslut med motiveringen att Stockholm är vassast om man ser på helheten med den vetenskapliga miljön och kommunikationerna till Europa. Där finns också den bästa arbetsmarknaden och störst utbud av internationella skolor för de anställdas barn, anser regeringen.

Men Marie-Louise Rönnmark vidhåller att Umeå hade varit bäst. Här finns världsledande kompetens inom mikrobiologi och epidemiologi. Här finns också FOI, försvarets forskningsinstitut, med kompetens inom bioterrorism, och rädslan för bioterrorism var en av orsakerna till att EU över huvud taget beslutade att inträtta den nya myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista