Mer skydd för fågellivet

EU-kommisionen kräver nu att det känsliga fågellivet vid Umeälvens delta skyddas - något som kan få stor betydelse för Botniabanans dragning. Området är skyddat redan idag men om måste utvidgas, annars hotar EU-kommisionen att dra Sverige inför domstol.
EU-kommisionens krav att det känsliga fågellivet vid Umeälvens delta ska skyddas i större utsträckning än idag behöver inte påverka Botniabanans dragning. Det säger Göran Enander som är planeringschef på Miljödepartementet. EU-kommissionen anser att det skyddsvärda området måste utvidgas, annars hotar dom att dra Sverige inför EG-domstolen. Skulle området utvidgas kan besluten om Botniabanan försenas, säger Göran Enander, men i EU-kommissionens skrivelse står det att allmänintresset av till exempel en järnväg kan vara så stor att man ändå drar den igenom området. I slutändan är det upp till regeringen att göra den avvägningen, enligt Göran Enander på Miljödepartementet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista