1 av 2
Försommargrönska, sol och blågula flaggor på nationaldagen. Foto: Peter Öberg/SR.
2 av 2
Dan Vähä och Emilia Landerholm Martinovic, Umeå kultur delar ut flaggor. Foto: Peter Öberg/SR.
Sverige

Blågul familjedag på Gammlia

I dag är det Sveriges nationaldag och den firas på många ställen runt om i länet. Bland annat på Gammlia i Umeå där Hemvärnets musikår fick inleda festligheterna och nya svenskar som fått medborgarskap under året hälsas välkomna.

Catharina och Ola Carlén har kommit för att lyssna på dottern i gruppen Folkhättan som uppträder tillsammans med Björkstalaget.
– Det här är ju en fantastisk dag, när det är nygrönska, förväntningar inför sommaren, förväntningar från skolbarnen som snart får sluta, alla är glada. Är det sånt här väder är det kanon, säger Catharina Carlén.

Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung år 1523 efter att ha lett upproret mot Kalmarunionen och Kristian II. Det var då Sverige föddes som självständig stat. Kalmarunionen - mellan Sverige, Norge och Danmark - upplöstes. Den tidiga staten Sverige var ett kungadöme där kungaval ersattes av ärvd tron.

Man kan också lägga till att man firar två regeringsformer som utfärdades den 6 juni, nämligen 1809 och 1974 års regeringsformer. Vid 1809 års regeringsform delades makten mellan kungen, riksdagen och domstolen. Kungen förlorade rätten att beskatta folket, vi fick Högsta domstolen, och den styrande makten kan granskas av bland annat det första konsitutionsutskottet, svenska folket fick medborgerliga rättigheter som yttrandefrihet och rätten att ge ut tidningar som inte censureras. Vid 1974 års regeringsform moderniseras statsskicket. Kungen ska inte längre fatta beslut i regeringärenden, förlorar rätten att adla folk men får rätten att rösta som andra medborgare.

Tidigare firade man svenska flaggans dag den här dagen. 1983 blev den 6 juni Sveriges nationaldag. För fem år sedan blev nationaldagen en helgdag med motiveringen att ge svenskarna något att samlas kring. Samtidigt förlorade annandag pingst sin helgdagsstatus. Detta har bland annat fackföreningar kritiserat eftersom medlemmarna nu måste arbeta mer. Annandag pingst, infaller alltid på en måndag, medan 6:e juni emellanåt hamnar på en helg då de flesta ändå är lediga.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".