1 av 4
Bussar, varutransporter och bilar passerar förskolan Tanden på Ålidhem. Foto: Gunilla Nordlund/SR
2 av 4
Mycket trafik är det även utanför förskolan Växthuset på Gösta Skoglund väg vid universitetet i Umeå. Foto: Gunilla Nordlund SR
3 av 4
Varutransporterna blir kvar men hållplatsen ska flyttas från förskolan Tanden på Ålidhem. Foto: Gunilla Nordlund/SR
4 av 4
Ulla-Britta Janzén, rektor för förskolan Tanden på Ålidhem. Foto: Inga Korsbäck/SR
UMEÅ

Inga mätningar av luftmiljön i förskolan

Trots att skolor och förskolor är placerade vid hårt trafikerade gator i Umeå så görs inga mätningar av barnens inomhusmiljö. Bertil Forsberg på Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet skulle vilja att miljön undersöktes.

– Ja det är klart att inne i de lokalerna, där är det säkert väldigt höga avgashalter, säger Bertil Forsberg docent och chef på Yrkes-och miljömedicin vid Umeå universitet och Universitetssjukhuset .

En förskola som ligger väldigt nära en väg där många bussar bland annat passerar och där vägen snart öppnas för privatbilar är Naturvetarstråket, eller bussgatan genom Ålidhems centrum. Men inga mätningar av vare sig ute eller inomhusmiljön har gjorts på förskolan Tanden, som har tre avdelningar med 17-18 barn på varje avdelning, det säger Ulla-Britta Janzén, en av rektorerna på området.

– Inte vad jag vet. Nu har jag inte varit där så många år. Men de senaste åren har inget gjorts, säger Ulla-Britta Janzén.

Annika Söderlund på miljö- och hälsoskydd i Umeå bekräftar att inga mätningar av luftföroreningar görs, det finns inga pengar avsatta för det, men det vore intressant tycker hon.

På grund av att det inte görs några särskilda mätningar av luftföroreningar kan bara Bertil Forsberg på Yrkes och miljömedicin uppskatta hur miljön för barnen är vid hårt trafikerade gator.

– Vad vi har gjort är att vi beräknat med en meterologisk beräkningsmodell, vilka avgashalter vi har på skolor och förskolor. Däremot har vi inte gjort några mätningar inomhus och inte heller några egentliga mätningar utomhus, säger Bertil Forsberg.

– Det vi har gjort är beräkningar och då kan man se att vissa skolor och förskolor är mer utsatta och det är där man skulle vilja gå in och göra faktiska undersökningar, både inomhus och utomhus, säger Bertil Forsberg.

Förskolan Tanden på Ålidhem har funnits sedan 1977 och enligt Ulla-Britta Janzén fanns förskolan tidigare på en lista över förskolor som kunde tas bort. Men förskolan är kvar och fick nyligen släppa ifrån sig mark till bilvägen som kommit närmare förskolan.

Det positiva ur miljöhänsyn är dock att busshållplatsen på andra sidan vägen flyttas en bit ifrån förskolan. Men kvar blir varutransporterna och inkörsporten till en av butikerna på Ålidhem centrum.

På Umeå kommuns hemsida kan man läsa att; "Den största källan till luftföroreningar i Umeå och i många andra tätorter är vägtrafiken, både persontrafik och tung trafik. I Umeå kommun mäter Miljö- och hälsoskydd kontinuerligt luftföroreningarna. Mätningarna pågår under hela året och halterna jämförs mot gällande gränsvärden och miljökvalitetsnormer för olika luftföroreningar".

Men det är alltså mätningar som enbart görs vid E4 genom centrala Umeå och särskilda platser i centrum.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".