Maud Olofsson på Tannbergsskolan. Foto David Rydenfalk/SR.
Västerbottens län

" Ökad exploatering behövs"

Norra Sverige ska vara i centrum av utvecklingen och inte i periferin. Det menar Näringsminister Maud Olofsson som besökt Tannbergsskolan i Lycksele.

– Vi har mycket råvaruresurser, vi har väldigt mycket energiresurser och om vi använder dom på ett hushållande och miljövändligt sätt kan vi skapa en positiv utveckling i norra Sverige framöver, säger  näringsminister Maud Olofsson och vi naturresurser av sällan skådat slag, med skogen som viktig resurs och möjligheten att bygga ut vindkraften ytterligare.

Men markexploateringar är inte enbart positiva och oroar bland annat samebyarna. En av kritikerna, Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby, sa i samband med konferensen Attraktiva fjällområden att det finns exploatörer som kör över allt och alla för att nå sina mål.

Maud Olofsson håller inte med om kritiken:

– Vi måste kunna se att olika näringar kan leva sida vid sida. Det är klart att samerna är väldigt viktiga och finns också med i det här arbetet. Men det är också så att det är andra näringar, vi har gruvnäring, vi har skogsnäring, vi har jordbruksnäring och andra näringar och ska vi ha utveckling framöver där människor ska bo och leva här, ja då måste dom här näringarna samsas.

Men hur jobbar du som näringsminister med att skydda samernas intressen när marken här ska exploateras?

– Det finns i tillståndsprocessen att man ska ta hänsyn bland annat till samerna. Men det är andra hänsyn som också ska tas. Och återigen landar jag i det här att: ska vi ha någon möjlighet att bo och leva här framöver då måste flera näringar få leva sida vid sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".