Annelie Nordström Hellander Foto: Foto: Eva Wernlid/Kommunal
Vilhelmina

Hon är Kommunals nya ordförande

Annelie Nordström Hellander, tidigare kommunalråd i Vilhelmina, valdes idag till fackförbundet Kommunals nya ordförande.

Kampen om vem som ska efterträda Ylva Thörn som fackförbundet kommunals nya ordförande stod mellan Annelie Nordström Hellander och Christina Zedell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Stockholm.

Annelie Nordström Hellander valdes med 137 röster mot 64 över motkandidaten Christina Zedell och ersätter nu Ylva Thörn som avgår efter 14 år som Kommunalordförande.

Hennes primära mål som ordförande är en rödgrön valseger och fler medlemmar i fackförbundet blir hennes primära mål.

- Kommunals medlemmar har drabbats oerhört hårt av den borgerliga regeringens politik. Vi måste jobba stenhårt för en ny regering och för en kvinnlig statsminister, sade Annelie Nordström Hellander i sitt tal till kongressen.

Annelie Nordström Hellander tycker det finns mycket från sin tid som kommunalråd i Vilhelmina som hon kan använda sig av om hon som ny kommunalordförande. Bland annat att hon vet hur det är jobba fackligt i glesbygd, och också att hon som tidigare politiker säger sig förstå hur viktig kontakten mellan politiken och fackförbunden är.

Annelie Nordström Hellander är sedan ett år tillbaka första vice ordförande i Kommunal. Hon är 53 år och bor i Stockholm. Hon har varit aktiv i Kommunal sedan 1974, bland annat som lokalombudsman, ombudsman på förbundskontoret och enhetschef på Kommunals förbundskontor.

SR Västerbotten/TT
news.vbtn@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".