1 av 4
2 av 4
3 av 4
Arkivbild från riksdagsvalet 2006. Folk röstar på Engelbrektsskolan i Stockholm.. Foto: Mark Earthy/ SCANPIX
4 av 4
Västerbottens län

Soffliggarna vanligast i inland och fjäll

I Västerbotten är Vallnäs i Storuman det distrikt som under förra valet hade lägst valdeltagande, medan umeborna i större utsträckning gick iväg till valurnan.

Björn-Åke Danielsson var valförrättare i Knaften, Lycksele, där valdeltagandet också var lågt 2006. Han tror att avstånden spelar in, och inlandets stora valdistrikt innebär en lång resa till vallokalen.

– Hur ska en äldre person komma sig till lokalen och rösta? Ska han åka taxi eller färdtjänst eller hur ska han göra, han kanske inte har någon granne. Det är bara så verkligheten, säger Björn-Åke Danielsson.

I Västerbotten låg valdeltagandet över riksgenomsnittet förra valet, men precis som i Norrbotten och Jämtland, utmärker sig inlands- och fjällkommunerna med lågt valdeltagande.

Medan nästan 85 procent av de röstberättigade Umeåborna gick till valurnorna 2006, så var det till exempel bara 75,6 procent av kommuninvånarna i Sorsele som gjorde det. I flera avskilda valdistrikt var omkring var fjärde väljare soffliggare.

Björn-Åke Danielsson i Knaften tror också att det låga valdeltagandet beror på att de politiska partierna inte är lika aktiva ute i byarna som tidigare och att det avspeglas i valdeltagandet. Samtidigt tror han att det är många yngre som inte går och röstar.

– Engagemanget är kanske på ett annat plan. De är mer intresserade av friluftsliv och skoter och hästar och allt sånt där och så har de ju barn och... nej, det har vi inte tid med, tror Björn-Åke Danielsson i Knaften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".