Politker måste få fler att vilja stoppa ner valsedeln i valurnan menar statsvetare. Foto SVT Bild.
VALET 2010

Politiker måste få fler att rösta

Partierna och politikerna har ett stort ansvar när det gäller att öka valdeltagandet. Det menar statsvetaren Camilla Sandström vid Umeå Universitet.

Men vänsterpartiets ordförande i Lycksele, Mikael Pallin håller inte med om det:

- Visst har vi ett ansvar men det är väldigt svårt att ta det ansvaret för det är i slutändan den enskilde som ska ta ställning för något och passar då inte något parti ja då blir man kanske soffliggare istället, säger Mikael Pallin.

I norrlands inland och fjälltrakter finns många soffliggare.

På vissa platser som Karesuando i Norrbotten, Vallnäs i Västerbotten och Hotagen i Jämtland så var valdeltagandet bara mellan 60 och 70 % i förra valet för fyra år sen. Valdeltagandet i hela landet var då 82 %.

Vi har tidigare i vår rapportering hört att det låga valdeltagandet i norrland delvis beror på att det är långt till maktens boningar och att politiken inte berör väljarna.

I september är det dags för val igen och statsvetaren Camilla Sandström menar att partierna har ett stort ansvar för att få folk att rösta:

- Så i ganska hög utsträckning så vilar ju ändå ansvaret på partier att faktiskt öka valdeltagandet, för det är ju de som söker förtroende för sin politik, säger hon.

Även Krister Rönnlund, gruppledare för Moderaterna i Lycksele tycker att politikerna får ta på sig en stor del av ansvaret för att folk inte röstar:

- Defintivt är det ju vi i politiken som bär det ansvaret och vi får ju ta på oss att vi inte har lyckats få våra medborgare att komma till vallokalerna, men det är definitivt vårt ansvar, säger han.

Reportrar Thomas Sarri, Jörgen Heikki och David Rydenfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".