1 av 3
En verksamhet kan inte planeras utifrån sjukdom säger Mia Ahlgren förskollärare Umeå Foto Inga Korsbäck SR
2 av 3
Löftet om mindre barngrupper en viktig valfråga för föräldern Berit Aronsson i Umeå Foto Inga Korsbäck SR
3 av 3
Stora barngrupper i förskolan inget föräldrar önskar Foto Inga Korsbäck
Umeå

Oro att politiker smiter från vallöfte

Vid valet 2006 gav Socialdemokraterna i Umeå ett vallöfte om mindre barngrupper i förskolan. Ett löfte som gav hopp till både föräldrar och personal. Men löftet om 15 barn i genomsnitt har ännu inte infriats.

Nu befarar förskolepersonal att målet överges och särskilt efter den närvaromätning som kommunen gjorde i förskolan i våras. En mätning som visade att medelnärvaron på avdelningarna var 12,9 barn. Men att planera en verksamhet efter frånvaro är inte seriöst, säger förskolläraren Mia Ahlgren.

– Problematiken är att vi har 19 familjer i alla fall. När man tittar på de här siffrorna som ansvarig ser man bara då att vi är barnpassare eller? Jag menar all vår övriga verksamhet som dokumentation, allt pedagogiska arbete vi ska göra finns där hela tiden, det är inte borta för att några barn är borta, säger Mia Ahlgren som jobbat över 30 år som förskollärare.

Mia Ahlgren förskollärare på förskolan Grönstenen tror att politikerna kommer att använda sig av närvaromätningen för att komma undan vallöftet om färre barn i barngrupperna.

I mätningen som gjordes under sju veckor deltog 60 förskolor och 214 avdelningar. Det som undersöktes var hur många barn och personal som fanns på varje avdelning och medelnärvaron uppmättes till 12,9 barn. Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) är en av dem som hänvisat till mätningen och i sin blogg på nätet skrivit att målet om 15 barn i genomsnitt är uppfyllt.

Det är just det som oroar både personal och föräldrar. En förälder som är orolig över hur mätningen kommer att användas är Berit Aronsson i Umeå:

– Det är väldigt märkligt kan man tycka om man räknar med sjukdom som en lättnad i barngrupperna.  Så har jag aldrig hört talas om att man räknar i andra sammanhang. I skolan kan man inte beräkna att klasserna ska bestå av 40 barn för att tio är sjuka! Jag har aldrig hört talas om ett sådant sätt att se på verksamheten, det är märkligt tycker jag, säger Berit Aronsson.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".