Greenpeace demonstrerar mot kärnkraft utanför riksdagen. Foto: Niklas Larsson/Scanpix.
RIKSDAGEN

Historiskt beslut om kärnkraft

Riksdagen förväntas idag besluta om att tio nya kärnkraftreaktorer får byggas när de gamla tjänat ut. Centerpartiet som tidigare var emot kärnkraft har svängt. Åke Sandström, centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten kommer att rösta för ny kärnkraft idag.

 – Jag inser att vi måste för energitillgångens skull ha kvar kärnkraften inom en överskådlig tid. Och då måste man få ihop en kompromiss så att man också satsar mer på bioenergi, säger Åke Sandström.

– I kombination med att det inte får gå några skattepengar till kärnkraften så var det det som gjorde att jag kommer att rösta ja idag, säger Åke Sandström.

Det riksdagen idag väntas besluta är att det ska bli tillåtet att bygga tio nya kärnkraftreaktorer i landet när de gamla tjänat ut.

Det får inte gå några statliga pengar till kärnkraften utan det är i så fall upp till privata aktörer.

Och det var i fjol vintras som regeringen kom med en uppgörelse om att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftverk i Sverige och i med detta svängde Centern och övergav sitt gamla krav på att avveckla.

De rödgröna röstar nej i riksdagen idag och Vänsterpartiets riksdagskandidat Jonas Sjöstedt ser flera faror för Västerbotten om det blir nya kärnkraftverk i Sverige.

– Om vi bygger ut kärnkraften igen så kommer vi inte att behöva de här satsningarna som vindkraft och bioenergi och moderniserad vattenkraft. Och då riskerar vi att tappa hundratals arbetstillfällen som skulle kunna komma till länet.

– Det andra är att kärnbränslet kommer att ta slut på sikt.  Om vi då satsar på kärnkraften igen så kommer trycket att öka på att bryta uran i länet och det är en mycket miljöfarligt verksamhet, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartistisk riksdagskandidat från Västerbotten

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".