Sommar

Klockan 13.28 vänder solen

Snart går vi mot mörkare tider igen. Sommarsolståndet, den tidpunkt då solen står som högst på himlen, infaller på måndagen. Exakt klockan 13.28 på eftermiddagen når solen zenit över Kräftans vändkrets i Sahara. Årets längsta dag är ett faktum.

Redan nästföljande dag blir något kortare då solskivan börjar dra sig mot Stenbockens vändkrets på södra halvklotet. Då är det dags för personer som är hemfallna åt mörka tankar att börja deppa. Snart är det vinter igen.

Men först ska vi fira midsommar, som i år infaller hela fyra dagar efter sommarsolståndet. Att de båda dagarna sällan sammanfaller beror givetvis på att vi har beslutat att midsommarafton alltid ska infalla på en fredag, mellan den 19 och den 25 juni. En helt riktig midsommarafton, med firande den 21 juni, samtidigt med sommarsolståndet, inträffar nästa gång 2013.

Fast tidigare firade vi inte heller midsommar på den riktiga dagen. Redan på 300-talet beslutade den kristna kyrkan att tidpunkten för midsommarfesten skulle vara den 24 juni på Johannes döparens dag.

Detta blev datum för midsommardagen i Sverige och följaktligen inföll midsommarafton den 23 juni under mycket lång tid. Detta ändrades 1953 då den nuvarande ordningen infördes.

Roland Johansson/TT

Sommarsolståndet

Sommarsolståndet är tidpunkten på året då solen står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit precis över Kräftans vändkrets som sträcker sig i en linje över Sahara i Afrika, vidare österut över Arabiska halvön, norra Indien, sydligaste Kina, norra Stilla havet, Mexiko och Västindien.

Datum för sommarsolståndet är oftast den 21 juni, men vissa år kan det infalla den 20 juni. Det exakta klockslaget varierar också. I år är det 13.28 på eftermiddagen den 21 juni, nästa år 17.16 på kvällen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".