Farliga byggkranar

Gamla byggkranar som kan vara livsfarliga används trots att det inte är tillåtet För inte så länge sen vad det nära att en av dom farliga kranarna användes vid byggandet av Botniabanan utanför Nordmaling berättar Sture Hansson på Arbetsmiljöinspektionen

Arbetsmiljöinspektionen räknar med att det finns knappt sjuttio stycken så kallade Lindénkranar runt om i landet som är farliga. Det gäller inte alla Lindénkranar utan fem modeller som är över 25 år gamla. I Västerbottens län finns det en del gamla Lindénkranar men här har ägarna valt att sluta använda dem.

Arbetsmiljöinspektionen har under några år varnat för kranarna men trots det har kranarna varit inblandade i ett antal olyckor där de helt enkelt rasat ihop. Nu vill Arbetsmiljöinspektionen att kranägarna och de som hyr kranarna är uppmärksamma på vad för kran man använder annars kan det få otäcka följder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".