Rättvisa i vården efterlyses av Socialstyrelsen

Det finns stora regionala skillnader i vården. Det konstateras i årets lägesrapport om hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen anser att befolkningen ska ha rättvisa, och bra möjligheter att jämföra vården.

Vilka behandlingsmetoder du kan komma i fråga för kan bero på var du bor. Det gäller till exempel kranskärlsingrepp vid hjärtinfarkt, men också läkemedelsbehandling. Exempelvis behandling av reumatism med nya, dyra, så kallade biologiska läkemedel.

Socialstyrelsen vill att patienter enkelt ska kunna jämföra kvaliteten på vården. Där finns ett stort problem i att det saknas bra kvalitetsuppföljning för till exempel psykiatri, primärvård och vård av patienter med kronisk smärta.

Landsting och kommuner måste intensifiera kvalitetsarbetet i vården bland annat genom att se till att vårdenheterna ansluter sig till nationella kvalitetsregister. Patienterna måste få tillgång till riktiga jämförelser av vårdens kvalitet, skriver Socialstyrelsen i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".