Nu flyttar de gamla i Sorsele

Äldreomsorgen i Sorsele står inför stora besparingar - inom några år är det tänkt att nästan alla servicehusplatser ska vara borta. Kommunen har tänkt att de gamla ska flytta till vanliga lägenheter eller gruppboende - men hur det ska gå till är inte klart.

Barbro Linder är en av de första som får packa flyttlasset, hon säger även om hon är frisk och pigg så har det varit en stor trygghet att bo på servicehuset.

Det är en del av det kraftiga sparpaket på drygt sju och en halv miljon som kommunen klubbade igenom innan jul, och det här är en utveckling som ser likadan ut över hela landet.

Det här är en utveckling som ser likadan ut över hela landet. Enligt en rapport från Socialstyrelsen avvecklas boendeplatserna snabbt över landet och kommunerna vill att de äldre ska bo hemma allt längre - detta i en tid då befolkningen blir allt äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".