Volvos tänkta storsatsning i Umeå i fara

Utan statligt stöd blir det ingen utbyggnad av måleriet vid Volvos hyttfabrik i Umeå.
Det säger Volvos koncernchef Leif Johansson i en TT-intervju.

Den planerade investeringen beräknas kosta 650 miljoner kronor. Volvos krav är att staten bidrar med 20 procent plus ett årligt transportstöd på 50 miljoner kr.
- Jag ogillar att hota utan försöker lägga all min energi på att få en bra diskussion så att statsmakterna vet på villkor och på vilka villkor som våra konkurrenter i Tyskland och Italien konkurrerar med oss med hjälp av sina regeringar, säger Leif Johansson.

Måleriet är en förtustättning för att fabriken ska fortsätta att expandera. Gör vi inte en sådan investering i Umeå så kommer aktiviteten att gå ner, säger Johansson.
Han vill ha ett positivt svar från regeringen inom ett halvår.
Fram till mitten av nittiotalet hade Volvo statliga transportstöd men det togs bort efter förhandlingar med EU-kommissionen.
Leif Johansson säger att både Italien och Tyskland stöder sina bilföretag och att Volvo får lägga ut 100 miljoner kr extra för att klara avståndet till Umeå.
Om måleriet i Umeå inte byggs ut kommer målningen och delvis montering att ske på något annat ställe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista