Fet mamma dålig förebild, fet pappa har pondus

Övervikten som hälsoproblem tas inte på allvar i tidningarna. Det konstaterar en forskare som granskat 2.000 artiklar. Manlig och kvinnlig fetma beskrivs dessutom olika.

Tidningarna skriver för lite om fetma, med tanke på hur många som lider av övervikt. Det säger kommunikationsforskaren Helena Sandberg som studerat allt som bland annat Västerbottenskuririen skrivit om fetma mellan 1997 och 2001.

Om övervikt inte får det utrymme det förtjänar så finns en risk att problemet inte tas på allvar av varken allmänhet eller politiker, säger Helena Sandberg.

Studien visar också att det finns en större tolerans för manlig övervikt än för kvinnlig. Överviktiga män beskrivs som goa gubbar eller lagom tjocka, medan kvinnor framställs som osexiga och dåliga föredömen för sina barn. Män och pappor med rondör och pondus slipper sådana omdömen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".