Otrygghet när äldreboenden försvinner

I över hälften av länets kommuner har platser i äldreboenden försvunnit eller kommer att försvinna. Det visar en rundringning som P4 Västerbotten gjort. Sämre vårdkvalitet, otrygghet för de äldre och större krav på anhöriga kan bli följden av utvecklingen, varnar Socialstyrelsen.

Nedskärningarna i kommunernas svårt ansträngda ekonomi har inneburit att över hälften av länets kommuner har eller kommer att minska antalet platser i äldreboendena, tanken är att de äldre ska bo hemma längre.

Att äldre ska bo hemma längre är en rikstäckande trend, visar en rapport från Socialstyrelsen och Boverket. Undersökningen vill varna för att en alltför snabb avveckling av äldreboenden kan leda till sämre vårdkvalitet, otrygghet för de äldre och större krav på anhöriga.

I Västerbotten räknar man med att var tolfte plats ska försvinna inom 4 år. Flest indragningar står Skellefteå kommun för, där räknar man med att 500 platser för de äldre kommer att dras in.

Många kommuner hävdar att de äldre vill bo kvar hemma och att man därför prioriterar satstningen på hemvård. Men enligt rapporten från Boverket och Socialstyrelsen har inte resurserna till hemtjänsten ökat nämnvärt. Det tyder på att anhöriga och frivilliga organisationer får ta större ansvar får de äldres vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".