Sjukvård

Tvingades dirigera om ambulanser

Trycket på länets akutmottagningar har varit hårt den senaste månaden. På sommaren drar sjukvården ned för att personalen ska kunna ha semester, men samtidigt är patienttrycket minst lika stort som vanligt.

Under sommarens ledighet är det blan annat många som skadar sig, till exempel när de är ute i skog och mark och på havet.

– Det har varit hårt tryck på akutmottagningarna, och det har varit svårt att hitta vårdplatser. Det har varit tufft för alla verksamheter, säger Annika Hull-Laine som är verksamhetschef för akutsjukvården i Västerbottens län.

Det stora patienttrycket i sommar har gjort att landstinget har gjort en tillfällig omdirigering av ambulanstransporterna. Vissa av de lindrigare skadade har ambulanserna i Robertsfors och Vindeln transporterat till Skellefteå respektive Lycksele i stället för till Umeå.

Tillfälligt lugnare
Men de senaste dygnen har trycket på akutvården lättat, säger Annika Hull-Laine, och i dag återgick landstinget till den ordinarie ambulansorganisationen.

Men även om det har lättat de senaste dygnen så får man vara beredd på att läget snabbt kan förändras, säger Annika Hull-Laine:

– Det kan svänga på en kaffekvart. Det är så svårt att sia om det och det är tillfälligheter som styr.