Varmare hav ändrar fisket i norr

Hur klimatförändringarna och växthuseffekten påverkar näringarna i norr var ett ämne som diskuterades under ett seminarium i Umeå igar. Forskare från flera vetenskapliga ämnen träffades för att berätta om sina kunskaper om växthuseffekten.

Statsvetaren Carina Keskitalo forskar om miljösamarbete i den artiska regionen. I sina studier har hon bland annat sett att fisket i norr ändras när havet blir varmare.
- Fiskområden förskjuts, vissa fiskar flyttar mer norrut. Man får in makrill från sydligare områden och får ställa om fisket, säger hon Carina Keskitalo till P4 Västerbotten.
Också rennäringen märker av att klimatet ändras berättar hon.
- Dom ser att när det blir vinterregn så får de problem med utfodringen. Det måste kanske anpassa sina flyttningar av renarna, säger hon.

Erland Källén, professor i dynamisk meterologi förklarar att jordens medeltemperatur ökat dramatiskt under 1900-talet.
Koyotoprotokolllet, det internationellt bindande avtal om utsläppsmål, funderade Anders Turesson, från miljödepartementet på om hur vi skulle få Ryssland och USA mer intresserad av ett multiinternationellt klimatarbete.

Ulf Segerström, föreståndare för CMF tycker att frågan är viktigt vare sig det gäller politik, naturvetenskap eller den enskilda individen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".