Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skoterlederna i västerbottensfjällen sköts helt av ideella krafter

Fjällkommunerna litar helt på ideella krafter för skötseln av skoterlederna. Och hur mycket kommunerna betalar för skötseln är olika.

I Sorsele finns 34 mil led som kommunen är huvudman för. Dessutom 30 mil så kallade gröna leder som får ett visst stöd. Skötseln görs av skoterklubbar som får 200 kronor per kilometer. Kommunen satsar omkring 70000 kronor per år i bidrag till klubbarna.
I Storuman har man ännu inte kommit överens med markägarna om ett permanent ledsystem. Ett projekt pågår som är tänkt att mynna ut i att ett driftbolag bildas. Bolaget ska ansvara för skoterlederna som blir betalleder och med pengar från skoteråkare, turistnäringen med flera ska det gå runt ekonomiskt. Men osäkerheten i Storuman innebär inte att det inte finns leder där. De sköts ideellt som i dom andra kommunerna och bidrag på totalt 60000 betalas ut varje år.
I Vilhelmina har man sökt en lösning med stark förankring hos lokalbefolkningen. Föreningslivet är starkt på skotersidan. 29 medlemsföreningar har bildat en gemensam skoterorganisation som tar han om ledsystemet. Via den gemensamma skoterorganisationen slussas 115000 kronor ut till vilhelminaklubbarna som jobbar med lederna.
Även i Dorotea har man en skoterallians som samtalar och förhandlar med kommunen. Bidragen ligger lägre än dom andra kommunerna och är omkring 30000 per år. Så i Dorotea liksom alla andra fjällkommuner är det lokalbefolkningens positiva hållning till ideellt arbete som gör skoterlederna möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".