Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skrota beslut att servicehus ska skrotas

Publicerat onsdag 24 mars 2004 kl 09.26

I Skellefteå vill folkpartiet och kristdemokraterna stoppa omstruktureringen av äldreomsorgen. De stora kostnaderna för omställningen till färre servicehus, och risken att omsorgen inte räcker till, gör att oppositionen nu vill dra i nödbromsen.

Kommunen vill lägga ner nära hälften av antalet särskilda boenden, och resurserna ska i stället satsas på äldre med högre vårdbehov som till exempel demensboende, och på en utökad hemtjänst.

Kostnaden för att omstrukturera Skellefteå kommuns äldreomsorg blir närmare 200 miljoner. Det handlar bland annat om kompensation för ombyggnadskostnader och hyresbortfall till det kommunala bostadsbolaget Skebo i samband med att ett antal servicehusboenden läggs ner.

- Man pratar till och med om att skänka hela kvarteret Hjorten, med stadshotellet, gamla kommunhuset och affärsfastigheter, till Skebo för att kompensera det här. Det här visar ju att det är fullständigt vansinnigt det här beslutet, säger Håkan Lindh, folkpartiets gruppledare.

Att kvarteret Hjorten ska ingå i kompensationen är bara ett förslag, påpekar socialdemokratiska kommunalrådet Bert Öhlund. En stor del av ombyggnationerna är också nödvändiga oavsett hur äldreomsorgen organiseras.

- Det är ombyggnationer som vi är ålagda att göra av arbetsmiljöskäl, säger han.

Folkpartiet och kristdemokraterna vill stoppa den pågående förändringen och vill göra ytterligare en utvärdering av vilka konsekvenser förändringen får för de äldre.

- Alla som satt sig in i problematiken inser ju att man måste göra någonting, vi kan liksom inte fortsätta så här, säger Bert Öhlund.

- Eftersom det blir fler och fler äldre, med större omsorgsbehov, måste vi politiker ta vårt ansvar och vara så rakryggade så vi prioriterar fram mer resurser till äldreomsorgen, säger Håkan Lindh som kan tänka sig en minskning av utgifterna för fritidssektorn, och att ta ut mer pengar ur kommunala kraftbolaget Skellefteå kraft.

- Om det finns gamla i vår kommun som inte får omsorg, som far illa, ska vi säga då ”Tyvärr, sorry, vi har nått den gräns som vi har sagt. Vi måste utgå ifrån vilket behov som finns, sedan får vi förbaske mig se till att vi löser det behovet, säger Håkan Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".