Samarbete kan rädda kommunal service

Samarbete, eller till och med sammanslagningar, det kan vara lösningen för att de minsta kommunerna ska klara den offentliga servicen. Detta enligt en ny bilaga till den statliga långtidsutredningen som presenterades i går.

Sverker Lindblad vid Verket för teknikutveckling, som lett utredningen, spår ökande samarbete mellan de kommuner som har problem, kanske också fler kommunsammanslagningar. Men inte heller det kommer att räcka till, också staten måste rycka in.

- Det kommer att behövas garantier för den grundläggande välfärden i de minsta regionerna, säger Lindblad, som samtidigt efterlyser satsningar för att storstäderna ska kunna fungera som ekonomiska motorer för resten av Sverige.

En av slutsatserna i utredningen är att koncentrationen till storstäderna kommer att fortsätta, om än i långsammare takt än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".