Mer makt till vårdpersonal

Landstingets politiska majoritet vill ge kliniker och vårdcentraler större möjlighet att styra sin egen verksamhet. Genom att införa en budget som löper på minst tre år kan personalen känna att de har mer makt att påverka sin arbetssituation. Det säger Anna-Karin Jonsson, socialdemokratiskt landstingsråd.

Att införa en flerårsbudget - en treårig budget - skulle få bort ryckigheten i verksamheten. Personalen inom sjukvården skulle ha mer ro att planera sin verksamhet. Det är tanken bakom socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag att 2005 ge klinikerna större makt över sin egen budget. Bland annat skulle personalen få inflytande över hur man ska hantera över och underskott.

Från majoritetens sida säger man att det här är en förnyelse av sjukvården och förhoppningen är att fler enheter så småningom ska bilda så kallade intrapenader. Det innebär att man fortfarande är anställd av landstinget, men finns direkt under landstingstyrelsen och sjävstyret är mycket stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista