Inlandssatsning för att trygga personal och kunder

Statliga Vattenfall är berett att satsa hundra miljoner kronor på att utveckla näringslivet i Norrlands inland. Det handlar inte om lån eller bidrag, utan att gå i borgen för företag.

Med en ny enhet, Inlandskraft, vill Vattenfall satsa på goda affärsidéer i 18 kommuner i de fyra nordligaste länen. Men Inlandskraft ska varken ge bidrag eller lån utan exempelvis gå i borgen när ett nytt företag ska skaffa aktiekapital, berättar Sven-Erik Åkerlind, chef för Inlandskraft.

- Det kommer att synas i att det startas nya företag och att inlandskommunerna kommer att blomstra mer än de gör idag, säger Sven-Erik Åkerlind.

- Eftersom vi har anläggningar i hela Norrlands inland så måste människor kunna bo där, anläggningarna kommer att stå där i tjugo år och det är inte hållbart om alla bara flyttar därifrån. Då har vi inga människor att rekrytera. Om det sedan kommer nya företag till Norrlands inland kanske vi får sälja el till dem, det är också bra, säger Sven-Erik Åkerlind om vad Vattenfall tjänar på satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".