Svenskt näringliv har fel, anser landshövdingen

Robin Hood-skattens utredare Lorentz Andersson, anser att den kritik som Svenskt Näringsliv för fram idag, mot det kommunala skatteutjämningssystemet, inte är riktig.

Svenskt Näringsliv går i en rapport till angrepp på utjämningssystemet där rika kommuner betalar till fattiga. Enligt rapporten har hushållen i de flesta inkomstlägen i Stockholm och Göteborg mindre pengar över att disponera än i många glesbygdskommuner i Norrland - när boendekostnaderna har räknats bort.

Men när man räknar in bostadskostnader och bostadsbidrag är det inte längre de kommunala utjämningssystemet det handlar om, säger Lorentz Andersson, då talar Svenskt näringsliv om utjämning mellan enskilda personer.

Organisationen menar också att de som bor i tillväxtkommuner som Stockholm och Göteborg får en betydligt sämre kommunal service än de som bor i kommuner som tar emot pengar från den så kallade Robin Hood-skatten. Det håller Lorentz Andersson med om.

- Det är ju fel, utjämningssystemet bygger på att ge alla kommuner samma förutsättningar att ge en bra service, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista