Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftvärmeverk måste bli tystare

Publicerat lördag 27 mars 2004 kl 09.24

Senast i höst måste Skellefteå kraft klara riktvärdet för buller från kraftvärmeverket på Hedensbyn. Det säger nu miljönämnden i Skellefteå.

Kraftvärmeverket bygdes 1985, och levererar uppvärmt vatten till Skellefteås fjärrvärmesystemet, och sedan 1997 har också Skelleftå kraft tillverkat pellets i anslutning till verket.

Enligt miljötillståndet för verksamheten får inte bullret överstiga 40 dba nattetid, men det riktvärdet klarar inte Skellefteå Kraft.

- Ligger vinden på så är det ju så att jag vaknar nattetid, och det finns fler i familjen som vaknar av bullret när det är som värst, säger Ingemar Boström som bor i närheten av kraftvärmeverket.

Det är kommunen som är tillsynsmyndighet och det är först efter klagomål från de närboende som kommunen initierat ljudmätningar via en utomstående konsult.

Seved Brännström, ordförande i miljönämnden, säger att det kan bli aktuellt med böter om inte bullret åtgärdas innan i höst.

- Nu har man väl sagt att innan hösten ska man klara det, då tycker vi att vi låter dem få den tiden, säger Seved Brännström.

Skellefteå Kraft försöker nu att hitta lösningar på bullerproblemen, men Ingemar Boström tycker att det tar för lång tid. Trots att han kontaktade Skellefteå Kraft och kommunen under 2000 så är bullret fortfarande över riktvärdet. Han har dessutom gjort en polisanmälan som nu miljöåklagaren tittar på.

- Frågan är ju om Skellefteå kommun kan ha tillsyn över en anläggning som de är delägare i, det är inte säkert utan det kanske är länsstyrelsen som ska ha tillsynen över Skellefteå kraft, säger Ingemar Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".