Orientering

Silver till Jansson

Umeåstudenten Helena Jansson tog silver i sprint vid orienterings- VM som avgjordes igår Trondheim. Helena Jansson studerar till läkare vid Umeå Universitet - och var fram till igår regerande världsmästare på distansen.

Hon har ett VM-guld sedan tidigare på meritlistan, men i Trondheim kunde Helena Jansson inte upprepa fjolårets bedrift. Men hon var nära.

– Om jag bara får vara besviken ett tag så kommer jag att vara jätteglad sen för det här silvret, säger Jansson.

Med fem kilometer kvar ledde svenskan med fyra sekunder före Simone Niggli men schweiziskan, som vann alla etapper i årets O-ringen, kom ikapp.

Hon var sedan bara sju hundradelar före Jansson i mål och vann guldet. Jansson fick nöja sig med silver, som hon har två av sedan tidigare.

– Med 300 meter kvar till målet tappade jag koncentrationen och missade en ingång i ett hus, jag sprang förbi och fick vända tillbaka. Jag inledde väldigt bra och är nöjd med mycket men det är svårt när det är så små marginaler och 0,7 sekunder kan man hitta på många ställen, säger Helena Jansson till Radiosporten.

Bästa svensk på herrsidan blev Martin Johansson med en femteplats.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista