Umeå

Tuffa tider väntar nu Sveriges studentkårer

Det finns inte längre någon lag som säger att studenter måste vara med i en studentkår och när nu snart en ny termin drar i gång kommer kårerna att få kämpa i motvind.

Efter ett riksdagsbeslut är kårobligatoriet borttaget till höstterminen i år och med det sjunker naturligtvis kårernas ekonomi. Tidigare har studenter tvingats vara med i en studentkår och då betalat runt 200 kronor per termin för det i Umeå. När det nu inte längre är så kommer Umeå studentkårs årsbudget på 7 miljoner att krympa ordentligt. En liten kompensation från Staten får man ändå för bortfallet av medlemsavgifter, det handlar om motsvarande 13 procent av vad kåren disponerar idag.

Zakarias Pante, moderat, tog över posten som ordförande för Umeå studentkår 1 juli, universitets största kår. Han blir nu den förste moderate ordföranden i studentkårens historia och också den förste ordföranden att leda arbetet sedan kårobligatoriet avskaffats. Pante ser inga bekymmer med att kårens ekonomi försämras i och med att kårobligatoriet nu är borta. Han tror att studenterna kommer ta mer egna initiativ när dom själva måste ta reda på vad studentkårerna sysslar med. Pante tror också att det kommer att avspegla sig när det är dags för kårval nästa gång och att den senaste valdeltagandesiffran om låga 10,7 procent kommer att höjas:

– Det är är väl en sak som jag hoppas ska förbättras nu när medlemsskapet är frivilligt. Jag tror att det är många som haft känslan av att det kanske inte har någon betydelse, man är tvingad att vara medlem.

I och med att det förändras så tror jag att folk blir aktivare, studenterna blir aktivare, man funderar vad ingår i det här, vad kan jag hitta för saker som passar mig och det väl just det som är vår uppgift  att visa att det här är bra för studenterna.

Tommy Karlsson Ravström

tommy.karlsson.ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista