Goda exempel visar möjligheterna i inlandet

Skellefteå kraft lyfts fram som ett av de goda exemplen på företag som satsar i inlandet. De senaste åren har företaget investerat flera hundra miljoner kronor i inlandet, det handlar om biobränsle. Nu väntar företaget på besked om bidrag till den senaste satsningen, pelletsanläggningen i Storuman.

På investeringsseminariet i fredags berättade Lars Atterhem från Skellefteå Kraft att man lagt fast en strategi att finnas med i utvecklingen av råvarubasen för biobränsle. I Norsjö, Malå, Lycksele och Vindeln har en del av de 400 miljonerna hamnat de senaste åren.

I Storuman står nu en pelletstillverkning i startgroparna i den nedlagda spånskivefabriken. Det som fattas är ett positivt besked från Nutek, Närings- och teknikutvecklingsverket, om det blir något ekonomiskt stöd. Den sjätte april är det meningen att beskedet ska komma, sedan rullar det igång, berättar Lars Atterhem.

- Vi räknar med att byggnadsarbetarna ska kunna komma igång under hösten, och produktionen kan vara igång i slutet på nästa år, säger Lars Atterhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista