Norrbottenspaket med miljardsatsningar

Ny sametingsbyggnad, ny chans för kasino i Piteå, bättre vägar och järnvägar och ett hundratal statliga jobb ingår i det paket som statsminister Göran Persson hade med sig till Norrbotten i går. Huvudelen av satsningarna har redan presenterats i infrastrukturpropositionen.

Stenbeckrådgivaren och före detta näringsministern Björn Rosengren är en av arkitekterna bakom paketet.

- De klassiska paketen har varit ett par miljarder till AMS, lite satsning i basindustrin och så något stort statligt verk. Det är en helt annan design på det här paketet, sade Göran Persson, om Norrbottenspaketet som omfattar drygt 9,5 miljarder kronor under åren 2004 till 2015.

Norrbottenspaketet presenterades av Göran Person vid länets s-kongress i Boden. Huvuddelen av det paket på drygt 9,5 miljarder kronor som Göran Persson presenterade i Boden fanns med i den stora infrastrukturproposition som regeringen lade fram tidigare i år.

Nya satsningar som presenterades var bland annat att AMS kommer att placera en kundtjänst i Luleå, vilket ger ett 60-tal jobb, och att utbyggnad av kriminalvården kommer att skapa uppemot 50 nya jobb i länet. I paketet ges klartecken för att förlänga landningsbanan vid Arvidsjaurs flygplats. Det stärker biltestnäringens chans att fortsätta utvecklas. Möjligheterna att även spårbunden trafik ska bli en del av testnäringen ska utredas.

Göran Persson aviserade också satsningar över gränserna mot Norge och Finland, för att stimulera utvecklingen. Ett toppmöte i Haparanda-Torneå i höst mellan de svenska och finska statsministrarna ska lägga grunden till nya åtgärder för att stärka utvecklingssamarbetet i regionen.

Per Vallgårda/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".