Rymden

Stjärnfall över Sverige

Natten mot fredag bör du vända blicken mot skyn om du vill se stjärnfall. Strax efter ett på natten då det är som mörkast är chansen störst, då passerar jorden genom ett bälte med meteorer.

Här uppe i norr finns chanser att få se stjärnfall om det bara är tillräckligt mörkt och allra störst chans är det inatt efter midnatt då uppemot hundra stjärnfall kan ses per timme.

Jorden passerar just nu genom en svärm av meteorer, oftast inte större än gruskorn, vilket gör att himlarna fylls av stjärnfall. Eftersom det fortfarande är ljust uppe i norr så är det större chans att se stjärnfall i södra sverige säger Martin Bohm, lektor vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

Men det finns chans även här.

– Man ska vänta tills det blir som allra mörkast och vända blicken mot söder där vi har stjärnbilden Perseus, därifrån de här stjärnfallen tycks komma.

Om du hittar Karlavagnen/Stora björn på stjärnhimlen så finns stjärnbilden Perseus finns i motsatt ände. Kanske ser du Cassiopeia som ett brett W. Närmare mot horisonten finns Perseus, strax till vänster om Andromedagalaxen.

Fråga

Jon Hedström

Nyheter P4 Norrbotten
jon.hedstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista