Arbetstiderna inom landstinget het fråga

Landstinget har sagt upp ett trettiotal olika arbetstidsmodeller och från och med 1 maj gäller det centrala kollektivavtalet. På thorax oroar man sig över att inte få personal nattetid. Margareta Ny sjuksköterska på thoraxintensiven på Universitetsjukhuset i Umeå säger att det kommer att bli svårt att få nattpersonal när deras önskeschema slutar att gälla. Personalen fick extra ersättning för att man bland annat var flexibel.

Margareta Ny sjuksköterska på thoraxintensiven på Norrlands universitetsjukhus i Umeå säger att det kommer att bli svårt att få nattpersonal när personalens önskeschema ”tvättstugemodellen” slutar att gälla. Personalen på thorax fick extra ersättning för att man var flexibel och lade sina scheman själva.

I P4 Västerbotten sa Monica Svärd (s) landstingspolitiker och ordförande i personalutskottet att Landstinget måste gå efter det centrala avtalet eftersom landstinget som arbetgivare inte längre har någon part att förhandla med. Dom fackliga organisationerna inom landstinget, vårdförbundet och kommunalarbetarförbundet sa nyligen nej till det förslag som arbetsgivaren presenterade och förhandlingarna strandade.

Från Västerbottens läns landsting står man fast vid att dom tidigare arbetstidsmodellerna varit för kostsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".