Storuman

Tolken: "Kan ta tio år att betala tillbaka"

Trots kompensation kommer kineserna i Storuman att behöva jobba minst 10 år för att kunna betala tillbaka sina skulder till bemanningsföretagen när de kommer hem till Kina, och händelserna i Storuman kommer för alltid att påverka deras liv. Enligt tolken och kinakännaren Johanna Almström handlar det om fattiga bönder som kommit för att plocka bär.

Johanna Almström från Tärnaby har bott i Peking de senaste fyra åren och har jobbat som tolk åt Storumans kommun under bärkonflikten och pratat mycket med de kinesiska bärblockarna.

Enligt Johanna kommer kineserna från en jordbruksbygd - 60 mil från Peking - där de tjänar omkring 200 kronor månaden. De fattiga bönderna får inte låna av bank så de har lånat minst 30 000 kronor av släktingar, bekanta och vänner - med löftet att snart komma tillbaka hem igen från Sverige med pengar.

Att bärplockarna tackade nej när de erbjöds att få tillbaka ungefär hälften av de 30 000 de betalat för att komma till Sverige förstår Johanna Almström.

– För dem känns det som om hela alltet är förlorat. De har gjort det här för sina barns skull och sina föräldrars skull för att få ihop pengar till skolgång och till pensioner och såna saker. Att sen komma hem och veta att det tar mig tio år att få ihop de här pengarna jag lånat...

– Tänk om deras mamma blir sjuk under de här tio åren, eller om det är läge för deras barn att börja skolan under de här tio åren, då finns inte den möjligheten.... därför att pappa var så dum att han for till Sverige och trodde att han skulle kunna plocka 40 kilo blåbär per dag.

Händelserna i Storuman har berört Johanna Almström mycket.

– Jag tycker ju gräsligt synd om dem, för med ett svenskt perspektiv så förstår man att det där är en omöjlig uppgift redan från början. Det perspektivet borde de ha, bäruppköparna i Sverige men också bemanningsföretagen. Det perspektivet borde de ha.

– Och de tjänar pengar på det här. De tjänar pengar på den fattiga människans oförstånd, och det har jag jättesvårt för, säger Johanna Almström från Tärnaby som hjälpt till att tolka för bärplockarna i Storuman.

Reporter: Christer Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista