Umeå

Straffad för blogginlägg

För första gången har Svenska fotbollförbundet straffat en spelare för ett blogginlägg. Fem matcher tvingas Daniel Johansson i Sollefteå stå över för att ha skrivit stötande om Holmsundsdomaren Jonathan Forsman efter en match mot Ersboda i division två herrar. Jonathan Forsman säger att han blev chockad när han gick in och läste personangreppen.

Daniel Johansson gick till angrepp mot domarens hudfärg indirekt genom att föreslå att han borde utvisas ur landet. Så missnöjd var han med domsluten i förlustmatchen mot Ersboda i maj.

Men han tycker att avstängning i fem matcher är för hårt, en eller max två hade varit rimligt enligt Johansson. För han medger att det var dumt att skriva så, men hade inte trott någon fler än några av hans kompisar skulle gå in och läsa. Och Daniel Johansson säger att han sen har gjort sitt för att reda ut saken med Jonathan Forsman.

– Jag har bett om ursäkt och vi har skakat hand och vi skrattat tillsammans, säger, Daniel Johansson.

Något som Jonathan Forsman förnekar och han tycker det känns bra att det blev ett beslut som konstaterar att det var fel att skriva så.

Motiveringen från Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd för matchavstängningarna var att texten innehöll förtäckt hot, uttryck för rasism och förolämpning av domaren, som alla är straffgrundande.

Och fallet får betydelse för hur liknande händelser ska bedömmas framöver. Det är ocskå därför det har dröjt sen i maj, då matchen spelades, tills nu med ett beslut. Enligt disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger har de behövt den tiden för att noga utreda att de har makt att ta ett sådant här beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista