Rättvisepartiets Jan Hägglund. Foto Tommy Engman/SR.
Politik

Rättvisepartiet vill växa i landet

Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå byter namn och blir dubbelt så stort, det hoppas Rättvisepartiets Jan Hägglund blir verklighet inom ett år. Förhandlingar pågår med andra politiska grupper i landet om ett samgående, efter den uppslitade splittringen av partiet i våras.

– Vi ligger i förhandlingar med andra organisationer. Med den gemensamma styrkan hoppas vi kunna fylla det tomrum som har vuxit fram mellan socialdemokraterna och arbetarna, inte minst på industriarbetsplatserna, säger Jan Hägglund.

Rättvisepartiet är inte större än strax över 150 medlemmar. I våras splittrades ju just detta parti - som inte har patenskyddat sitt partinamn. Rättvisepartiets umeåmedlemmar lämnade den gamla organisationen och går till val i Umeå och landstinget som Rättvisepartiet Socialisterna, enhetslista för jobb - mot nedskärningar. Orsaken är att därmed skilja sig från den gamla modern men också att öppna för oberoende ickemedlemmar på valsedeln.

Det kan kanske ge tillräckligt många röster för att minska Sverigedemokraternas lockelse för de som är mot de stora etablerade parrtierna. Hägglund anser nämligen att många SD-röstare inte är främlingsfientliga i första hand utan mot etablissemanget och de stora partierna.

Nu blev det bara tre oberoende kandidater på valsedeln, men fler sympatisörer lär finnas på andra håll i landet, som Jan Hägglund hoppas kunna förhandla sig ihop med om ett större rikstäckande parti.

– Ifall allting går i lås så kommer vi nog att hålla en presskonferens före midsommar iallafall.

Vad ska ni heta då?

– Det är hemligt, säger Jan Hägglund, i partiet som åtminstone tillsvidare heter Rättvisepartiet Socialisterna, enhetslista för jobb - mot nedskärningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista