Flygövning ger F21 chansen att visa upp sig

Under tio dagar i höst kommer flygflottiljen F 21:s övningsområde över Norrbottens och Västerbottens län att för första gången användas för en stor internationell flygövning.

Det handlar om Nordic Air Meet. En övning som hittills har genomförts i Norge tre gånger, men som nu alltså förlagts till Sverige.

Under tio dagar i månadskiftet september - oktober kommer lufthavet över Norrbotten och Västerbotten att fyllas av flygplan från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Schweiz. Övningen som är det största internationella flygövningen hitills i norra Sverige kallas Nordic Air Meet. Den genomförs enligt NATO modell och med utgångspunkt från PFP - partnership for peace. Å syftet är att länderna ska öva sig i att kunna samverka vid internationella insatser.

På flygflottiljen F 21 ser man fram emot att få visa upp förbandets internationella erfarenheter - och hoppas ligga bra till inför det kommande försvarsbeslutet då en eller två flygflottiljer kommer att läggas ner.

Försvarsbeslutet ska läggas fram för riksdagen i september, som sedan väntas fatta beslut i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista