Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansträngt med överbelagt fängelse

Brist på fängelseplatser och för mycket droger, det gäller även fängelset i Umeå, Ersbodaanstalten. Det konstaterades vid ett möte på anstalten i dag. Just nu är nio platser dubbelbelagda, dvs med två intagna i varje rum, det saknas också reellt behandlingsprogram för narkotika.

Enda alternativet för att komma till rätta med problemet är att bygga ut anstalter, tror Johanna Boström som är chef för anstalten i Umeå. Men innan dess får det naturligtvis överbeläggningen konsekvenser för både personal och de intagna.

- Arbetsuppgifterna blir fler för de anställda, man får jobba hårdare, man ligger efter i tid när det gäller planering för de intagna. För de intagnas del blir det väldigt ansträngd tillvaro att alltid vara tillsammans med andra och aldrig kunna dra sig undan för eftertanke och planering och så, säger Johanna Boström.

När fängelser och häkten är överfulla kan det innebära att andra utrymmen får bli till celler. På Ersbodaanstalten har både kök och besöksrum inretts till celler som används vid behov.

Överbeläggning och droger är de största problemen för dagens kriminalvård. De intagna som deltog i mötet tyckte att överbeläggningen påverkade dem negativt och att det är jobbigt att inte få vara i fred och att det blir trångt. Det andra stora problemet som de upplevde var droger det är lätt att få tag på droger inne i fängelset och de som vill droga kan fortsätta göra det.

- De som drogar borde få behandling istället för straff, sa en av de intagna på Ersbodaanstalten.

Folkpartisten Johan Pehrsson, som är ordförande i justitieutskottet, har åkt runt i landet och besökt olika fängelser. Han tog också intiativet till dagens möte på fängelset i Umeå.

- Jag har träffat engagerade medarbetare i kriminalvården, men det finns också helt klart brister. En sådan är att man har en omfattande dubbelbeläggning här. En annan att det saknas reella behandlingsprogram för narkotika trots att vi vet att många som är intagna här har narkotika- eller andra drogproblem, säger Johan Pehrsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".