Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handbok för behandling med läkemedel

Publicerat tisdag 6 april 2004 kl 09.45

I höst kommer en handbok i läkemedelsbehandling. Den här handboken ska vara ett stöd för vårdpersonal, och ge råd om behandling, ersättning och avslutande av behandling med läkemedel. Förhoppningen är att patienterna ska må bättre, och både patient och landsting ska spara pengar.

Enligt landstinget i Västerbotten är det här förmodligen världens första i sitt slag. Det handlar om en sammanställning av ett trettiotal olika läkemedelsgrupper. Hur man utvärderar behandlingen med dem - om man ska fortsätta behandlingen, ersätta läkemedlet, eller helt avsluta behandlingen.

- Finns det för lite kunskap om läkemedelsbehandling inom sjukvården idag?

- Kunskapen är ju stor när det gäller när läkemedel ska påbörjas. Däremot så har vi inte så bra kunskaper när det börjar dra ihop sig till att vi ska avsluta eller förändra en behandling.

- Vad hoppas du att den här handboken ska ge?

- Det viktiga är ju att den enskilde patienten mår bra. Det är ju inte alltid man mår bra av läkemedel. För det mesta gör man det får vi hoppas, men vi vet också situationer där man inte mår bra, så att en förändring av läkemedelsbehandlingen kan göra att man mår bättre. Det är det första, det andra är att vi tror att vi kan spara en hel del resurser i vården. Vi vet till exempel att upp till var femte patient som vårdas på en medicinklinik gör det på grund av att man har problem med läkemedelsbehandlingen. Så vi tror vi kan minska den siffran till exempel och minska även liknande problem som man stöter på i primärvården. Det tredje är att vi tror förstås att vi kan hålla nere läkemedelskostnaden, både för den enskilde som betalar ungefär 25 procent av läkemedelskostnaderna, och för landstinget som står för övriga cirka 75 procent, säger Claes Lundgren, överläkare vid Skellefteå lasarett och ordförande i läkemedelsrådet i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".