Under den pågående Matfesten i Skellefteå lovade centerpartisten Eskil Erlandsson 16 miljoner kronor till fiskodlingen, vilket kan ge över 1 000 jobb. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Skellefteå

Miljoner till fiskodlingar

Ett av alliansens vallöften är att satsa 16 miljoner kronor på svenska fiskodlingsföretag under kommande mandatperiod. Det lovade jordbruksminsiter Eskil Erlandsson (C) under Matfesten i Skellefteå.

Det vallöftet gav centerpartisten, och nuvarande jordbrukspartister, Eskil Erlandsson i dag under den pågående Matfesten i Skellefteå. Enligt honom är att det är möjligt att få 1 000 arbetstillfällen runt fiskodlingen i Sverige.
– En utredning har visat att det finns en stor potential att odla fisk i vårt land eftersom vi har havsvatten, men framför allt sötvatten.

Alliansen är beredd att satsa åtta miljoner kronor och räknar dessutom med att EU stödjer med åtta miljoner, totalt alltså 16 miljoner kronor fördelade över de kommande fyra åren. Enligt Eskil Erlandsson kan en stor del av pengarna hamna i norra Sverige då vattnet här inte är lika påverkade av samhällsbildningar som de är i södra Sverige.
– Och så finns ju de stora vattenmagasinen, säger Erlandsson. 

För Josef Nygren, VD för Umlax AB, är varje krona till fiskeodlingen positiv.
– Det har varit trångt om pengarna för vattenbrukssatsningarna så att de som har sökt medel har inte haft möjlighet att fått det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".