Skogsfacket till Estland

Företrädare för skogs- och träfacket i Norrland åker inom kort till Estland för att inleda ett samarbete med sina fackliga kollegor.

Anledningen bland annat att försöka förhindra att skogsarbetare från Estland kommer till Norrbotten för att arbeta för dumpade löner.

Det säger Lars Erik Larsson, ombudsman för skogs- och träfacket i Norrbotten och som själv ska åka till Tallinn.

– Vi bedömer att EU-utvidgningen kommer att påverka arbetsmarknaden inom skogsnäringen här i norr, säger Lars Erik Larsson. Han säger vidare att arbetsgivarna har varit snabba på att ta in arbetskraft från tredje- land trots att arbetslösheten inom näringen är stor i länet.

--De farhågor vi ser är lönedumpning och personer som eget företag med F-skattsedel. Som egenföretagare gäller inte arbetstidsreglerna och heller inte kollektivavtal men de är egentligen anställda och ska inefattas av de svenska arbetsmarknadsreglerna, säger Lars Erik Larsson.

Arbetslösheten inom skogs- och träfacket ligger på ungefär 20% eller 450 personer i Norrbotten. Det är bland annat för att värna deras intressen som samarbetet med facket i Estland nu inleds. Det är företrädare för skogs och träfacket från Norrbotten, Västerbotten, Hälsingland och Jämtlanden som åker till Tallinn den 19 april. Lars Erik Larsson tror på ett långsiktigt samarbete.

--Vi kommer bland annat att bistå med utbildning av fackliga förtroendemän men även mycket som handlar arbetsmiljöarbete. Han säger vidare att besöket ska utvärderas och sen ska de ta ställning om hur man ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".