Hårda golv kräver mjuka skor

Långa arbetsdagar på hårda golv kan ge värk i rygg och ben. Peter Hedström, ortopedtekniker i Umeå, säger att man inte klarar av att ta emot alla patienter som söker sig till dit för att de fått ont av att jobba på för hårda golv. Problemet ökar hela tiden.

Människan som biologisk varelse har inte hängt med när levnadsvillkoren förändrats. Våra fötter är byggda för skogens mjuka mossa och sviktande stigar. För fötter och leder kan stående och gående på hårda golv vara påfrestande.

Brist på motion är den ena sidan av problemet, hårda betonggolv och dåliga arbetsskor den andra. Det är i den ändan vi ska börja, anser Peter Hedström.

- Stötdämpande golv och bra arbetsskor skulle drastiskt sänka sjuksiffrorna. Det är dags att arbetsgivarna och arbetslivsministern tar sitt ansvar för det, säger Peter Hedström till TT.

Variation mellan stående, gående och sittande arbete är viktigt för att undvika besvär. Mjuka arbetsskor och stötdämpande golv är andra faktorer som kan minska problemen, speciellt för personer med för höga eller för platta fotvalv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista